ĐỀ THI IELTS READING VÀ ĐÁP ÁN - Endangered chocolate

Endangered chocolate

A.  The cacao tree, once native to the equatorial American forest, has some exotic traits for a plant. Slender and shrubby, the cacao has adapted to life close to the leaf littered forest floor. Its large leaves droop down. away from the sun.

Thumbnail

DỊCH HOÀN THIỆN ĐỀ THI IELTS READING VÀ GIẢI THÍCH ĐÁP ÁN:

Endangered chocolate

 

A.  The cacao tree, once native to the equatorial American forest, has some exotic traits for a plant. Slender and shrubby, the cacao has adapted to life close to the leaf-littered forest floor. Its large leaves droop down away from the sun. Cacao doesn't flower, as most plants do at the tips of its outer and uppermost branches. Instead, its sweet white buds hang from the trunk and along a few fat branches which from where leaves drop off. These tiny flowers transform into pulp-filled pods almost the size of rugby balls. The low-hanging pods contain the bitter-tasting magical seeds.

Cây cacao đã từng có nguồn gốc từ rừng xích đạo châu Mỹ có một vài đặt điểm kỳ lạ đối với một cây trồng. Mảnh mai và thuộc cây bụi, cây cacao thích nghi với cuộc sống gần với tầng rừng có nhiều lá. Những chiếc lá to lớn của nó rũ xuống tránh khỏi ánh nắng mặt trời. Cacao không ra hoa như phần lớn các cây ra hoa ở ngọn của các cành bên ngoài và cành trên cùng. Thay vào đó, những nụ trắng ngọt ngào của nó treo trên thân cây và dọc theo một vài cành cây mập mạp rụng lá. Những bông hoa nhỏ xíu này chuyển thành những cái vỏ chứa đầy cơm có kích thước gần bằng quả bóng bầu dục. Những cái vỏ treo thấp chứa những cái hạt kỳ diệu có vị đắng.

 

B.  Somehow, more than 2,000 years ago, ancient humans in Mesoamerica discovered the secret of these beans. If you scoop them from the pod with their pulp, let them ferment and dry in the sun, then roast them over a gentle fire, something extraordinary happens: they become chocolaty. And if you then grind and press the beans, which are half-cocoa butter or more, you will obtain a rich crumbly chestnut brown paste - chocolate at its most pure and simple.

Cách đây đâu đó hơn 2000 năm trước, người cổ đại ở Mesoamerica đã khám phá ra bí mật của những loại hạt này. Nếu bạn múc cơm của chúng ra khỏi vỏ, để chúng lên men và khô dưới ánh nắng mặt trời rồi sau đó rang chúng dưới lửa nhẹ, có gì đó đặc biệt sẽ xảy ra: chúng trở thành sô cô la. Và nếu sau đó bạn nghiền và ép những hạt mà một nửa bơ cacao, bạn sẽ có được một một hỗn hợp bột vỡ vụn màu nâu hạt dẻ thơm lừng- sôcôla ở dạng nguyên chất và đơn giản nhất.

 

C.  The Maya and Aztecs revered this chocolate, which they frothed up with water and spices to make bracing concoctions. It was an edible treasure, offered up to their gods, used as money and hoarded like gold. Long after Spanish explorers introduced the beverage to Europe in the sixteenth century, chocolate retained an aura of aristocratic luxury. In 1753 the Swedish botanist Carolus Linnaeus gave the cacao tree genus the name Theobroma which means 'food of the gods',

Người Maya và Aztec tôn sùng sô cô la này họ đã làm sủi bọt với nước và gia vị để làm ra các món pha chế làm tỉnh táo. Đó là một kho báu có thể ăn được được dâng lên các vị thần của họ, được sử dụng như tiền và tích trữ như vàng. Rất lâu sau khi các nhà thám hiểm người Tây Ban Nha giới thiệu loại thức uống này vào châu Âu vào thế kỷ 16, sô cô la vẫn có khí chất sang trọng quý tộc. Vào năm 1753, nhà thực vật học Carolus Linnaeus đã đặt tên cho giống cây cacao là Theobroma có nghĩa là thức ăn của chúa.

 

D.  In the last 200 years, the bean has been thoroughly democratized - transformed from an elite drink into ubiquitous candy bars, cocoa powders and confections. Today chocolate is becoming more popular worldwide, with new markets opening up in Eastern Europe and Asia. This is both good news and bad because Although farmers are producing record numbers of the cacao bean, this is not enough, some researchers worry, to keep pace with global demand. Cacao is also facing some alarming problems.


1. Mua bộ đề gần 400 bài ielts reading - Dịch và giải chi tiết Chỉ 199k bao gồm toàn bộ đề trong bộ Cambridge ( từ bộ 1 -18) và nhiều đề thi thực tế ( xem danh sách 400 đề ielts reading tại đây). Xem bài mẫu tại đây, Bài mẫu 1, bài mẫu 2, bài mẫu 3. Giải đề bao gồm phần dịch bài đọc, dịch phần câu hỏi, giải thích chi tiết, có thể tải, in phần đề để luyện tập.

2. Để mua bộ đề Vui lòng điền thông tin theo form tại đây và thanh toán theo thông tin CK trong form. 

3. Đặc biệt dành tặng 100 bạn hoàn thành buổi học thử miễn phí khóa học Ielts Speaking online 1 kèm 1, các bạn sẽ được tặng bộ đề 400k bài Ielts reading và bộ đề Ielts Listening bộ Cam từ 10-18 gồm bài dịch và giải chi tiết, giải thích từ vựng khó ( thời hạn sử dụng trong vòng 2 tháng). Xem thông tin khóa học Ielts Speaking online 1 kèm 1 và đăng ký học thử tại đây.

 


 

E.  Philippe Petithuguenin, head of the cacao program at the Centre For International Cooperation in Development-Oriented Agricultural Research (CiRAD) in France, recently addressed a seminar in the Dominican Republic. He displayed a map of the world revealing a narrow band within 180 degree north and south of the equator where cacao grows. In the four centuries since the Spanish first happened upon cacao, it has been planted all around this hot humid tropical belt - from South America and the Caribbean to West Africa, East Asia, and New Guinea and Vanuatu in the Pacific. 

F.  Today 70% of all chocolate beans come from West Africa and Central Africa. In many parts, growers practice so-called pioneer farming. They strip patches of forest of all but the tallest canopy trees and then they put in cacao, using temporary plantings of banana to shade the cacao while it's young. With luck, groves like this may produce annual yields of 50 to 60 pods per tree for 25 to 30 years. But eventually, pests, pathogens and soil exhaustion take their toll and yields diminish. Then the growers move on and clear a new forest patch - unless farmers of other crops get there first. 'You cannot keep cutting the tropical forest, because the forest itself is endangered: said Petithuguenin. 'World demand for chocolate increases by 3% a year on average. With a lack of land for new plantings in tropical forests, how do you meet that?'

 

G.  Many farmers have a more imminent worry: outrunning disease. Cacao, especially when grown in plantations, is at the mercy of many afflictions, mostly rotting diseases caused by various species of fungi which cover the pods in fungus or kill the trees. These fungi and other diseases spoil more than a quarter of the world's yearly harvest and can devastate entire cacao-growing regions.

 

H.  One such disease, witches broom, devastated the cacao plantations in the Bahia region of Brazil. Brazil was the third largest producer of cacao beans but in the 1980s the yields fell by 75%. According to Petithuguenin, 'if a truly devastating disease like witches broom reached West Africa (the world's largest producer), it could be catastrophic.' If another producer had the misfortune to falter now, the ripples would be felt the world over. In the United States, for example, imported cacao is the linchpin of an $8.6 billion domestic chocolate industry that in turn supports the nation's dairy and nut industries; 20% of all dairy products in the US go into confectionery.

 

Today research is being carried out to try to address this problem by establishing disease-resistant plants. However, even the best plants are useless if there isn't anywhere to grow them. Typically, farmers who grow cacao get a pittance for their beans compared with the profits reaped by the rest of the chocolate business. Most are at the mercy of local middlemen who buy the beans then sell them for a much higher price to the chocolate manufacturers. If the situation is to improve for farmers, these people need to be removed from the process. But the economics of cacao is rapidly changing because of the diminishing supply of beans. Some companies have realized that they need to work more closely with the farmers to ensure that sustainable farming practices are used. They need to replant areas and create a buffer for the forest, to have ground cover, shrubs and small trees as well as the canopy trees. Then the soil will be more robust and more productive. They also need to empower the farmers by guaranteeing them a higher price for their beans so that they will be encouraged to grow cacao and can maintain their way of life.

 

 

Questions 1-3

Choose the correct letter, A, B, C or D.
Write your answers on your answer sheet from 1-3

1. The flowers of the cacao plant appear
     A. at the end of its top branches.
     B. along all of its branches.
     C. mainly on its trunk.
     D. close to its leaves.

2. In Africa, banana trees are planted with the cacao plants in order to
    A. replace the largest trees.
    B. protect the new plants.
    C. provide an extra crop.
    D. help improve soil quality.

3. In paragraph H, what is the writer referring to when he says 'the ripples would be felt the world over'?


   A. the impact a collapse in chocolate production could have on other industries

   B. the possibility of disease spreading to other crops
   C. the effects of the economy on world chocolate growers
   D. the link between Brazilian growers and African growers

Questions 4-9
The Reading Passage has nine paragraphs labelled A-I.
Which paragraph contains the following. Information?

Write the correct letter A-I in your answer sheet from 4-9.

4.   a list of the cacao growing areas
5.   an example of how disease has affected one cacao-growing region
6.   details of an ancient chocolate drink
7.   a brief summary of how the chocolate industry has changed in modern times
8.   the typical lifespan and crop size of a cacao plantation

9.   a reference to the scientific identification of the cacao plant

Questions 10-13
Complete the notes below.
Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

Write your answers on your answer sheet from 10-13.

Ways of dealing with the plant's problems

· Need to find plants which are not affected by 10 __________.
· Chocolate producers need to work directly with farmers instead of 11 __________.
· Need to encourage farmers to use 12  __________ methods to grow cacao plants
· Make sure farmers receive some of the 13 __________ made by the chocolate industry

 

ĐÁP ÁN, GIẢI CHI TIẾT và DỊCH HOÀN THIỆN ĐỀ THI IELTS READING:

Endangered chocolate

 

Questions 1-3

Choose the correct letter, A, B, C or D.
Write your answers on your answer sheet from 1-3

1. The flowers of the cacao plant appear

Hoa của cây cacao xuất hiện 


     A. at the end of its top branches./ ở cuối các nhánh trên đầu
     B. along all of its branches./ dọc theo mọi nhánh


     C. mainly on its trunk./ chủ yếu trên thân cây

Giải thích: đoạn A

Cacao doesn't flower, as most plants do at the tips of its outer and uppermost branches. Instead, its sweet white buds hang from the trunk and along a few fat branches which form where leaves drop off


     D. close to its leaves./ gần với lá

2. In Africa, banana trees are planted with the cacao plants in order to

Ở châu Phi, những cây chuối được trồng với cây cacao để


    A. replace the largest trees./ thay thế những cây cao nhất


    B. protect the new plants./ để bảo vệ cây mới

Giải thích: đoạn F

They strip patches of forest of all but the tallest canopy trees and then they put in cacao, using temporary plantings of banana to shade the cacao while it's young.


    C. provide an extra crop./ mang lại thêm vụ mùa
    D. help improve soil quality./ giúp cải thiện chất lượng đất

 

 

Questions 4-9
The Reading Passage has nine paragraphs labelled A-I.
Which paragraph contains the following. Information?

Write the correct letter A-I in your answer sheet from 4-9.

4.E   a list of the cacao growing areas

 

Danh sách khu vực trồng cacao

Giải thích:

In the four centuries since the Spanish first happened upon cacao, it has been planted all around this hot humid tropical belt - from South America and the Caribbean to West Africa, East Asia, and New Guinea and Vanuatu in the Pacific.


5.H   an example of how disease has affected one cacao growing region

Một ví dụ về cách mà bệnh tật gây ảnh hưởng một khu vực trồng cacao

Giải thích:

One such disease, witches broom, devastated the cacao plantations in the Bahia region of Brazil




Questions 10-13
Complete the notes below.
Write NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

Write your answers on your answer sheet from 10-13.

Ways of dealing with the plant's problems

· Need to find plants which are not affected by 10 ___
diseases_______.

Cần tìm những loại cây không bị ảnh hưởng bởi bệnh tật

Giải thích: đoạn H

Today research is being carried out to try to address this problem by establishing disease-resistant plants


· Chocolate producers need to work directly with farmers instead of 11 ____middlemen______.

Những người sản xuất sô cô la cần làm việc trực tiếp với nông dân thay vì người trung gian

Giải thích: đoạn H

Typically, farmers who grow cacao get a pittance for their beans compared with the profits reaped by the rest of the chocolate business. Most are at the mercy of local middlemen who buy the beans then sell them for a much higher price to the chocolate manufacturers.

 

 

Answer:
1. C
2. B
3. A
4. E
5. H
6. C
7. D
8. F
9. A
10. disease
11. (local) middlemen
12. sustainable
13. high price

 

BÀI VIẾT LIÊN QUAN

KẾT NỐI VỚI CHÚNG TÔI

DMCA.com Protection Status