Chat hỗ trợ
Chat ngay

ĐỀ THI IELTS READING VÀ ĐÁP ÁN - Astronaut ice cream, anyone?

Astronaut ice cream, anyone?

Breeze-drying is a technique that can help to provide food for astronauts. But it also has other applications nearer home.

Freeze-drying is like suspended animation for food: you can store a freeze-dried meal for years, and then, when you’re finally ready to eat it

Thumbnail

DỊCH HOÀN THIỆN ĐỀ THI IELTS READING VÀ GIẢI THÍCH ĐÁP ÁN:

Astronaut ice cream, anyone?

 

Freeze-drying is a technique that can help to provide food for astronauts. But it also has other applications nearer home.

Sấy lạnh ( sấy thăng hoa) là một kỹ thuật có thể giúp cung cấp thực phẩm cho các phi hành gia. Nhưng nó cũng có những ứng dụng khác gần trái đất quê nhà hơn.

 

Freeze-drying is like suspended animation for food: you can store a freeze-dried meal for years, and then, when you’re finally ready to eat it, you can completely revitalise it with a little hot water. Even after several years, the original foodstuff will be virtually unchanged. ĐOẠN 1

Sấy lạnh giống như trạng thái tạm dừng hoạt động đối với thực phẩm: bạn có thể trữ một bữa ăn được sấy lạnh trong vài năm và sau đó khi mà bạn sẵn sàng ăn nó thì bạn hoàn toàn có thể làm tươi trở lại với một chút nước nóng. Thậm chí sau vài năm, đồ ăn ban đầu hầu như không bị thay đổi.

 

The technique basically involves completely removing the water from some material, such as food while leaving the rest of the material virtually intact. The main reason for doing this is either to preserve the food or to reduce its weight. Removing the water from food keeps it from spoiling, because the microorganisms such as bacteria that cause spoiling cannot survive without it. Similarly, the enzymes which occur naturally in food cannot cause ripening without water, so removing water from food will also stop the ripening process. ĐOẠN 2 

Kỹ thuật này về cơ bản bao gồm việc loại bỏ hoàn toàn nước từ một vài nguyên liệu như thức ăn trong khi để phần còn lại của nguyên liệu gần như nguyên vẹn. Lý do chủ yếu của việc làm này là để dự trữ thức ăn hoặc là giảm trọng lượng của nó. Việc loại bỏ nước từ thức ăn giữ cho nó khỏi bị hư, bởi vì vi sinh vật như vi khuẩn gây hư hỏng không thể sống sót mà không có nước. Tương tự như vậy, enzym có tự nhiên trong thức ăn không thể làm chín mà không có nước, vì vậy việc loại bỏ nước ra khỏi thức ăn cũng sẽ ngăn chặn quá trình làm chín.


Freeze-drying significantly reduces the total weight of the food because most food is largely made up of water; for example, many fruits are more than 80.00% water. Removing this makes the food much lighter and therefore makes transportation less difficult. The military and camping-supply companies freeze-dry foods to make them easier for an individual to carry and NASA has also freeze-dried foods for the cramped quarters on board spacecraft. ĐOẠN 3

Sấy lạnh giảm đáng kể tổng trọng lượng của thức ăn bởi vì hầu hết thức ăn phần lớn được làm từ nước; chẳng hạn, nhiều trái cây có hơn 80% là nước. Việc loại bỏ nước làm cho thức ăn nhẹ hơn và do đó vận chuyển ít khó khăn hơn. Các công ty cung cấp đồ cắm trại và quân đội sấy lạnh thức ăn để mỗi cá nhân có thể mang đi dễ dàng hơn và NASA cũng sấy lạnh thực phẩm đối với các khu chật chội trên máy bay.

The process is also used to preserve other sorts of material, such as pharmaceuticals. Chemists can greatly extend pharmaceutical shelf life by freeze-drying the material and storing it in a container free of oxygen and water. Similarly, research scientists may use freeze-drying to preserve biological samples for long periods of time. Even valuable manuscripts that had been water damaged have been saved by using this process. ĐOẠN 4

Quy trình này cũng được dùng để bảo quản các loại nguyên liệu khác như dược phẩm. Các nhà hóa học có thể kéo dài thời hạn sử dụng của dược phẩm bằng cách sấy lạnh nguyên vật liệu và trữ nó trong một thùng chứa không có oxy và nước. Tương tự như vậy, các nhà khoa học nghiên cứu có lẽ dùng sấy lạnh để bảo quản các mẫu sinh học trong thời gian dài. Thậm chí các bản viết tay có giá trị bị nước làm hư hại cũng được lưu lại bằng cách sử dụng quy trình này.

Freeze-drying is different from simple drying because it is able to remove almost all the water from materials, whereas simple drying techniques can only remove 90-95%. This means that the damage caused by bacteria and enzymes can virtually be stopped rather than just slowed down. In addition, the composition and structure of the material are not significantly changed, so materials can be revitalised without compromising the quality of the original. ĐOẠN 5

Sấy lạnh khác với sấy khô đơn giản vì nó có thể loại bỏ gần như tất cả nước khỏi nguyên vật liệu, trong khi các kỹ thuật sấy khô đơn giản có thể chỉ loại bỏ 90-95%. Điều này có nghĩa là sự phá hủy do vi khuẩn và enzym gây ra có thể gần như bị ngăn chặn thay vì chỉ được làm chậm lại. Ngoài ra, thành phần và kết cấu của nguyên liệu không bị thay đổi đáng kể, vì vậy nguyên liệu có thể được tái sinh mà không làm giảm chất lượng của nguyên liệu ban đầu.

This is possible because in freeze-drying, solid water - ice - is converted directly into water vapour, missing out the liquid phase entirely. This is called ‘sublimation’, the shift from a solid directly into a gas. Just like evaporation, sublimation occurs when a molecule gains enough energy to break free from the molecules around it. Water will sublime from a solid (ice) to a gas (vapour) when the molecules have enough energy to break free but the conditions aren't right for a liquid to form. These conditions are determined by heat and atmospheric pressure. When the temperature is above freezing point, so that ice can thaw, but the atmospheric pressure is too low for a liquid to form (below 0.06 atmospheres (ATM)) then it becomes a gas. ĐOẠN 6

 

 


1. Mua bộ đề gần 400 bài ielts reading - Dịch và giải chi tiết Chỉ 199k bao gồm toàn bộ đề trong bộ Cambridge ( từ bộ 1 -19) và nhiều đề thi thực tế ( xem danh sách 400 đề ielts reading tại đây). Xem bài mẫu tại đây, Bài mẫu 1, bài mẫu 2, bài mẫu 3. Giải đề bao gồm phần dịch bài đọc, dịch phần câu hỏi, giải thích chi tiết, ( chỉ có thể tải, in phần đề để luyện tập, phần giải chi tiết và dịch chỉ xem online).

>>>> >>>> Đặc biệt tặng kèm  Dịch và giải chi tiết bộ đề Ielts listening từ Cam 10-18 và tặng kèm hơn 300 đề Ielts thực tế ( không có lời giải chi tiết chỉ có đề và đáp án) ( khác với bộ 400 đề ở trên). Vui lòng điền thông tin theo form tại đây và thanh toán theo thông tin CK trong form. 

 

2. Đặc biệt dành tặng 100 bạn hoàn thành buổi học thử miễn phí khóa học Ielts Speaking online 1 kèm 1, các bạn sẽ được tặng bộ đề 400k bài Ielts reading và bộ đề Ielts Listening bộ Cam từ 10-18 gồm bài dịch và giải chi tiết, giải thích từ vựng khó ( thời hạn sử dụng trong vòng 2 tháng). Xem thông tin khóa học Ielts Speaking online 1 kèm 1 và đăng ký học thử tại đây.

 



This is the principle on which a freeze-drying machine is based. The material to be preserved is placed in a freeze-drying chamber which is connected to a freezing coil and refrigerator compressor. When the chamber is sealed the compressor lowers the temperature inside it. The material is a frozen solid, which separates the water from everything around it on a molecular level, even though the water is still present. Next, a vacuum pump forces air out of the chamber, lowering the atmospheric pressure below to 0.06 ATM. The heating units apply a small amount of heat to the shelves in the chamber, causing the ice to change phase. Since the pressure in the chamber is so low, the ice turns directly into water vapour, which leaves the freeze-drying chamber, and flows past the freezing coil. The water vapour condenses onto the freezing coil in the form of solid ice, in the same way that water condenses as frost on a cold day. ĐOẠN 7
 

The process continues for many hours (even days) while the material gradually dries out. This time is necessary to avoid overheating, which might affect the structure of the material. Once it has dried sufficiently, it is sealed in a moisture-free package. As long as the package is secure, the material can sit on a shelf for years and years without degrading, until it is restored to its original form with a little hot water. If everything works correctly, the material will go through the entire process almost completely unscathed. ĐOẠN 8

In fact, freeze-drying, as a general concept, is not new but has been around for centuries. The ancient Incas of Peru used mountain peaks along the Andes as natural food preservers. The extremely cold temperatures and low pressure at those high altitudes prevented food from spoiling in the same basic way as a modern freeze-drying machine and a freezer. ĐOẠN 9

 

>>>>>Xem thêm:

                                                 ♦ Tổng hợp câu trả lời, câu hỏi, từ vựng của hơn 70 chủ đề Ielts Speaking part 1

                                                 ♦ Tổng hợp gần 400 đề thi Ielts reading ( bao gồm dịch, giải chi tiết, từ vựng)

 

Questions 1-5

Complete the notes below.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 1-5 on your answer sheet.

Uses of freeze-drying:

           food preservation
           easy 1 .................. of food items
           long-term storage of 2 .................. and biological samples
           preservation of precious 3 ..................

Freeze-drying

           is based on process of 4 .................. is more efficient than 5 ..................

Questions 6-9

Label the diagram below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 6-9 on your answer sheet.

Image - A simplified freeze-drying machine

                                          A simplified freeze-drying machine

 

Questions 10-13

Complete the summary below.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 10-13 on your answer sheet.

Freeze-drying prevents food from going bad by stopping the activity of microorganisms or 10 .................. Its advantages are that the food tastes and feels the same as the original because both the 11 .................. and structure are preserved. The process is carried out slowly in order to ensure that 12 .................. does not take place. The people of one ancient mountain civilisation were able to use this method of food preservation because the conditions needed were present at 13 .................. .

 

ĐÁP ÁN, GIẢI CHI TIẾT và DỊCH HOÀN THIỆN ĐỀ THI IELTS READING: 

Astronaut ice cream, anyone?

 

 

Questions 1-5

Complete the notes below.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 1-5 on your answer sheet.

Uses of freeze-drying:/ Mục đích sử dụng của sấy lạnh

           food preservation/ Bảo quản thức ăn
           easy 1 ........transportation .......... of food items/ Vận chuyển dễ dàng của các món đồ ăn

Giải thích: đoạn 3

Freeze-drying significantly reduces the total weight of the food because most food is largely made up of water; for example, many fruits are more than 80.00% water. Removing this makes the food much lighter and therefore makes transportation less difficult.


           long-term storage of 2 .......pharmaceuticals........... and biological samples/ Lưu trữ thuốc và các mẫu sinh học dài hạn

Giải thích: đoạn 4

The process is also used to preserve other sorts of material, such as pharmaceuticals. 


           preservation of precious 3 .....manuscripts............./ Bảo quản các bản viết tay quý giá

Giải thích: đoạn 4

Even valuable manuscripts that had been water damaged have been saved by using this proces

Freeze-drying

           is based on process of 4 .........sublimation......... is more efficient than 5 ......simple drying techniques ............

Dự trên quy trình thăng hoa hiệu quả hơn kỹ thuật sấy khô đơn giản

Giải thích:

Đoạn 6: This is possible because in freeze-drying, solid water - ice - is converted directly into water vapour, missing out the liquid phase entirely. This is called ‘sublimation’, the shift from a solid directly into a gas.

Đoạn 5: Freeze-drying is different from simple drying because it is able to remove almost all the water from materials, whereas simple drying techniques can only remove 90-95%. 

 

Questions 10-13

Complete the summary below.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 10-13 on your answer sheet.

Freeze-drying prevents food from going bad by stopping the activity of microorganisms or 10 ..enzyms................ 

Sấy lạnh ngăn cản thức ăn bị hư bằng cách ngăn chặn các hoạt động của vi sinh vật hoặc enzyms

Giải thích: Đoạn 2

Similarly, the enzymes which occur naturally in food cannot cause ripening without water, so removing water from food will also stop the ripening process

 

 

 


1. Mua bộ đề gần 400 bài ielts reading - Dịch và giải chi tiết Chỉ 199k bao gồm toàn bộ đề trong bộ Cambridge ( từ bộ 1 -19) và nhiều đề thi thực tế ( xem danh sách 400 đề ielts reading tại đây). Xem bài mẫu tại đây, Bài mẫu 1, bài mẫu 2, bài mẫu 3. Giải đề bao gồm phần dịch bài đọc, dịch phần câu hỏi, giải thích chi tiết, ( chỉ có thể tải, in phần đề để luyện tập, phần giải chi tiết và dịch chỉ xem online).

>>>> >>>> Đặc biệt tặng kèm  Dịch và giải chi tiết bộ đề Ielts listening từ Cam 10-18 và tặng kèm hơn 300 đề Ielts thực tế ( không có lời giải chi tiết chỉ có đề và đáp án) ( khác với bộ 400 đề ở trên). Vui lòng điền thông tin theo form tại đây và thanh toán theo thông tin CK trong form. 

 

2. Đặc biệt dành tặng 100 bạn hoàn thành buổi học thử miễn phí khóa học Ielts Speaking online 1 kèm 1, các bạn sẽ được tặng bộ đề 400k bài Ielts reading và bộ đề Ielts Listening bộ Cam từ 10-18 gồm bài dịch và giải chi tiết, giải thích từ vựng khó ( thời hạn sử dụng trong vòng 2 tháng). Xem thông tin khóa học Ielts Speaking online 1 kèm 1 và đăng ký học thử tại đây.

 


 

 

 

Answer:
1. transportation
2. pharmaceuticals
3. manuscripts
4. sublimation
5. simple drying (techniques)
6. (freeze-drying) chamber
7. shelves
8. freezing coil
9. (refrigerator) compressor
10. enzymes
11. composition
12. overheating
13. high altitudes

 

 

BÀI VIẾT LIÊN QUAN

DMCA.com Protection Status